De Bouw van 'Orkhavnbanen'

Hieronder het, vrijwel per maand bijgehouden, verslag van de bouw van de modelspoorbaan in H0e (schaal 1:87 met 9mm spoorbreedte). Een exacte bouwbeschrijving is momenteel te lezen in het tijdschrift RailMagazine in de 5-delige serie over Orkhavnbanen. Wie nog meer wil weten mag altijd een mailtje sturen!

 
De foto's van 2002
Of bekijk de foto's van * 2003 * 2004 * 2005 * 2006 * 2007/08
  December 2001  

De onderbouw is 'lichtgewicht'. Uit de zijwanden en tussenschotten (van 5 mm dik multiplex) zijn ontelbare gaten gezaagd wat gewicht bespaart en handig is voor het doorvoeren van de later aan te brengen bekabeling.

 

 
  Januari/februari 2002  

Ondertussen zijn we al bezig met de eerste gebouwen die op de modelbaan komen te staan. Hier 'Stasjon Orkhavn' nog in ongeschilderde uitvoering.

 

 

Maart 2002

 

 

 

   Eindelijk rails leggen! Na grondig 'vooronderzoek' kozen we ervoor om Tillig-H0e railmateriaal op dit baantje te gebruiken.

 
 
 
 
  April 2002  

Uitgangspunt voor het project 'Orkhavn' was een geëlektrificeerde smalspoorlijn. Om later niet voor verrassingen te komen staan werden nu al de gaten voor de bovenleidingmasten geboord. Hier alvast de plaatsing van een mastje in aanbouw.

 
  Juni 2002  

Ha, eindelijk een soort van landschap! Van 2 cm dik piepschuim werd het bergmassief opgetrokken, samengehouden door lijm uit het lijmpistool waardoor we snel konden werken.


Zo ontstond een vreemdsoortig 'IJslandschap' waar we later wel weer het mes in zetten om de scherpe kantjes er af te halen.

 
  Juli 2002  

Daar waar indrukwekkende rotspartijen en woeste watervallen de baan z'n Noorse karakter moesten geven werden 'rotsblokken' op het piepschuim gelijmd. Het betreft hier gips-afgietsels van echte stenen.


Na een paar weken 'rotsproductie', (lees: malletjes vullen met gips) ontstaat er langzaam maar zeker een ondergrond voor en waterval.

 
  Augustus 2002  

Dagenlange modelbouwarbeid was nodig om 'even' wat Scandinavische visserbootjes te bouwen. Hier een fototje van een proefopstelling om de definitieve ligplaats te bepalen.


De berg van de maand juli is hier al verder afgewerkt met nog wat kilo's gips en kan nu gekleurd worden....

 

September 2002

 

 

 

   ...wat dan ook met een groot assortiment acrylverf, pigmentpoeders en veel water in september al aardig op gang kwam.Een kijkje op de plek waar later een houten steiger komt te liggen, uiteraard wordt wat onder de steiger ligt, ook gedetailleerd.
 
 
 
  Oktober 2002  

Begin oktober was het zover: het eerste optreden van Orkhavnbanen, tijdens Rail 2002 in de Brabanthallen. Nog lang niet af, helaas, maar als demonstratie-project voor veel bezoekers toch reuze interessant!
 
  December 2002  

Een met giethars gegoten Volvo-cabine (rechts) van het Wiking-origineel (links). Het uiteindelijke model wordt een speciale uitvoering van deze katterug..


Een moeizaam klusje is het maken van de waterval. We gebruiken hier het 'spul' van Woodland Scenics, met transparant plastic stroken als basis. Zijn nu al weken bezig met steeds een nieuw laagje 'water'...

 
De foto's van 2002
Of bekijk de foto's van * 2003 * 2004 * 2005 * 2006 * 2007/08