De Bouw van 'Orkhavnbanen'

De bouw van modelbaan Orkhavnbanen was een langdurig proces wat van ons ook wel wat sneller had gemogen maar dat zat er met onze bouwsnelheid niet in. We begonnen in december 2001 met de houten onderbouw wat nog redelijk voorspoedig verliep, daarna begonnen de eindeloze lagen piepschuim en honderden losse ''rotsjes' van gips ons al snel parten te spelen. Vier meter modelbaan is dan best lang! Anno 2007 kunnen we echter met enige trots melden dat de modelbaan klaar is. Probleem is wel dat we eigenlijk maar moeilijk kunnen stoppen met het verder detailwerk. En meer rollend materieel er bij bouwen kan natuurlijk ook altijd nog.

Een bouwbeschrijving is momenteel te lezen in het tijdschrift RailMagazine in de 5-delige serie over Orkhavnbanen. In die artikelenreeks proberen we zo uitvoerig en duidelijk mogelijk de gehanteerde bouwmethode's te beschrijven. Maar ook in een fraai tijdschrift als RailMagazine is de ruimte beperkt. Vandaar dat we op deze webstek wat aanvullende informatie geven.

 


Inhoudsopgave (er volgt binnenkort meer...)

Orkhavnbanen Baanplan (PDF-file -1,5Mb)
 
--Digitaal schema--
Orkhavnbanen wordt digitaal aangestuurd. Zowel handmatige bediening van de treinen is mogelijk als een geautomatiseerde afwikkeling van de treinenloop. Wat we daarvoor gebruikt hebben is te zien is dit schema.