De Modelbaan 'Orkhavnbanen'

schaal: 1:87
Afmetingen: 200 x 200 cm
Bouwjaar: 2001-heden


Zo op z'n tijd deelnemen aan een modelspoor-tentoonstelling is een gezellige aangelegenheid en bevordert de contacten met andere modelbouwers. Omdat we het 'optreden' met het Handzaam Havenbaantje echter wel gezien hadden besloten we in oktober 2001 een opvolger te bouwen.

Voorwaarde voor het nieuwe project was weer dat het niet al te groot, zwaar, breed en ingewikkeld moest worden. Op die manier zou het baantje in één auto moeten passen en zou de bouwtijd te overzien zijn. Aan geen van bovenstaande eisen is voldaan: De hele constructie past wel in de auto maar dan moeten we zelf met de trein :-) en ondanks het redelijk simpel gehouden sporenplan en een minimum aan bebouwing en andere ingewikkelde scenery zijn we nog lang niet zover als dat we in gedachten hadden. Is ook allemaal niet zo erg natuurlijk, het is immers geen aangenomen werk, maar als u zou weten wat we verder nog voor wilde modelbouwideeën hebben...Om een eerste impressie van de te bouwen modelbaan te krijgen werd dit schaalmodel van karton en boetseerklei gemaakt.

Orkhavnbanen, een Noors smalspoorlijntje
We hadden zin in een bergachtig modelbaantje met steile rotswanden, watervallen, tunnels en veel natuur. En omdat er al zo veel modelbanen met een Zwitsers en/of Duits berglandschapje te vinden zijn hebben wij een bij de leden van ModelbouwWerk favoriet vakantieland gekozen; Noorwegen. Zo ontstond het idee een Noors bergspoorlijntje te maken. Omdat smalspoor minder ruimte inneemt kozen we voor H0e, schaal 1:87 met 9mm spoorbreedte.

Uitgangspunt is een free-lance modelbaan, dus zonder concreet voorbeeld. De geëlektrificeerde spoorlijn begint in de havenplaats Orkhavn en klimt dan omhoog naar een keerstation. Daar takt het spoor af om vervolgens in een tunnel te verdwijnen. Kortom, een eenvoudig sporenplan zonder langsrazende intercity's of ellenlange rijen wagons maar ruim voldoende om ons helemaal te kunnen uitleven in details en veel, heel veel zelf te bouwen objecten als gebouwen, lokomotieven en wagons, bomen en Scandinavische automobielen.
Na wat zoeken op het internet vonden we onder andere de Thamshavnspoorlijn in de buurt van Trondheim. Tijdens de bouw werd dit spoorlijntje een steeds grotere inspiratiebron.

Kijk hier voor wat links naar sites die meer informatie geven over de Thamshavnspoorlijn in Noorwegen.

 

 

 
MEER INFO
Orkhavnbanen Baanplan (PDF-file -1,5Mb)  
--Digitaal schema--
Orkhavnbanen wordt digitaal aangestuurd. Zowel handmatige bediening van de treinen is mogelijk als een geautomatiseerde afwikkeling van de treinenloop. Wat we daarvoor gebruikt hebben is te zien is dit schema.